Eén op de ongeveer vijftig Nederlanders heeft een IQ van 130 of meer. Dat betekent dat ze hoogbegaafd zijn. Maar wat is dat nou eigenlijk, hoogbegaafd?

In het nieuwe RTL 4-programma SlimmerIQen strijden hoogbegaafde landgenoten van alle leeftijden tegen elkaar om de titel  en de bijbehorende glazen bokaal SlimmerIQ 2014 speciaal ontworpen door glaskunstenaar Alwin Overwater.

Ze worden onder meer getest op algemene kennis, ruimtelijk inzicht en geheugen. Ook maakt de kijker door persoonlijke portretten kennis met de mens achter de slimmerik. SlimmerIQen heeft de intentie om hoogbegaafdheid uit de taboesfeer te halen en te laten zien dat hoogbegaafden ook gewoon normale mensen zijn. Ze hebben alleen een bijzonder talent.

Peter van der Vorst bedacht en presenteert deze quiz met diepgang. Het programma is ontwikkeld in samenwerking Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden. Mensa-voorzitter Corné van Iersel is voorzitter van de SlimmerIQen-jury.

Geen van de zestien kandidaten van SlimmerIQen past in het algemene beeld van nerd-achtige, brildragende sociaal onhandige types, die op school alleen maar negens en tienen halen, cum laude afstuderen in ingewikkelde vakken en vervolgens professor, hoogleraar en/of Nobelprijswinnaar worden.

“Nou, ik ben ze voor dit programma niet tegengekomen! De meeste kandidaten zijn sociaal zeer vaardig, hebben doodgewone banen en blinken ook nog eens uit in muziek of sport. Wat wél opviel is dat ze allemaal op zeer jonge leeftijd al konden lezen en praten.” aldus Peter. “Zo vertelt een moeder over haar dochter dat ze als baby van nog geen jaar aan de borst lag en ineens zei: nee mamma, andere borst! Het klinkt als sciencefiction, maar is waargebeurd. Het programma zit vol met dit soort verhalen en ondertussen kun je op de bank ook meedoen met de quiz. Wie weet ontdek je wel dat je zelf hoogbegaafd bent!”

SlimmerIQen is de eerste quiz in de Nederlandse tv-geschiedenis waarbij de kijker door middel van persoonlijke portretten alle kandidaten leert kennen en hun opmerkelijke, inspirerende en soms ook schrijnende verhalen hoort. Anders zijn blijkt vaak nog niet zo makkelijk te zijn. Dankzij de inkijkjes in de levens van deze bijzondere mensen wordt de kijker nog meer betrokken bij hun spannende battle of the brains. Bovendien is het natuurlijk leuk om thuis zelf mee te spelen en te ontdekken: hoe slim ben ik zelf eigenlijk?

Uitzending SlimmerIQen vanaf zondag 23 november 2014 tussen 21.30 uur en 22.40 uur bij RTL 4.